עזרה לספורטאי לפתח או להעמיק את המוטיבציה שלו לשינוי בכיוון חיובי היא לרוב מטרה נחוצה בעבודה עם פסיכולוג ספורט.

ראיון מוטיבציוני הוא טכניקת שיחה המשתמשים בה כדי לעזור לאחרים למצוא את המוטיבציה הפנימית שלהם שמובילה לשינוי משמעותי ומתמשך בחייהם.

לראיון מוטיבציוני יש שורשים בתיאוריות הומניסטיות של שינוי והוא עוסק בגישה כמו גם בשימוש בטכניקות מסוימות שיכולות להועיל לאנשים הרוצים לשנות דברים מסוימים בחייהם. גישות הפסיכולוגיה ההומניסטית והחיובית מדגישות את הבחירה החופשית ואת הרעיון שכל אחד מאיתנו אחראי בסופו של דבר באופן אישי לשינויי ההתנהגות והחשיבה שאנו מבצעים.

כדי שהשינוי יצליח, המוח צריך לרכוש את המודעות שהוא זקוק לשינוי. אם יש לנו רגשות מעורבים לגבי שינוי, או שמישהו אחר מציע שנשנה, הצד העקשן שלנו יכול להופיע, ואנחנו יכולים לשכנע את עצמנו יותר לגבי הסיבות לא לעשות שינוי גם אם דברים לא ממש מסתדרים לנו. בנוסף למודעות, ישנו רעיון הקבלה. אמביוולנטיות לשינוי היא נורמלית וספורטאים צריכים לדעת זאת. לקבל אמביוולנטיות זה בסדר, זה חלק מתהליך של שקילת היתרונות והחסרונות.

כשאחרים מנסים לשכנע או לכפות עלינו שנשתנה, הקול שלנו נגד השינוי מופיע בחוזקה ומונע ממנו לעשות את השינוי המיוחל, אך כשמישהו מגיע באופן אישי לסיבות לשינוי הוא עשוי להתחייב ולעמוד על חלק מהאתגרים הכרוכים בשינוי כי זו הייתה החלטה שהאדם הגיע אליה באופן אישי.
שאלות טובות והקשבה טובה של הפסיכולוג הן המפתח בתהליך זה.

טכניקות מן הראיון המוטיבציוני יכולות להיות מועילות בקידום שינוי וצמיחה מחשבתית אצל ספורטאים וקבוצות.